Motosiklet Türleri Motosikletler artık günümüzde kimileri için vazgeçilemez bir ihtiyaç kimileri için bir yaşam tarzı haline gelmiştir.
Motosikletleri Türlerine göre ayırmak oldukça zordur. Bundan dolayı oturuş biçimine, ayakların konumuna, belimizin dikliğine, diz açımıza ve kollarımızın dirseklerden ne kadar büküldüğüne kadar detaylardan yararlanıp kategorilendirilmiştir. Aynı zamanda motorun yerden yükseliğide türünü değiştiren ermenlerdendir.
Sürücülerin farklı zevk ve ihtiyacına göre tasarlandırılmış olan motosikletlerin türü ne olursa olsun 2 tekerlek üzerinde gittiğinizi unutmayınız.
Çoğu kişi bu kategoriler sayesinde motorun karakterini daha kolay anlayabilmektedir.
Tabi zaman geçtikçe ve motosiklet kullanımının popülerliği arttıkça her tipe ve her amaca yönelik bir motosiklet bulabilmek artık çok kolay bir hale geldi.
1. Touring – Sport Touring – Uzun Yol, Tur Motosikleti
Uzun mesafeleri rahatça ve kolayca katedebilmeniz için dizayn edilmiştir. Uzun asfalt yolculukları için yapılmıştır. Motosiklet yere yakındır. Sürücünün uzun yolculuk yapabilmesi için konforludur. Ağır bir motosiklettir. Eşya taşımak için idealdir.
Yere yakın olduğu için bozuk yollar için uygun değildir. Şehir içi kullanımında fazla yer kapladığı için problem yaşayabilirsiniz. Sürüşte rahat olabilmeniz için oldukça teknolojiden yararlanılmıştır. Bundan dolayı herhangi bir arıza durumunda çokça ücret ödemeniz olasıdır. Büyük rüzgar kesici ön cam ve radyo yada GPS yön bulma sistemleri bulunur.
Örnek olarak; Honda – Goldwing, Honda Pan European, BMW R 1200 RT, BMW K 1600 GTL
2. Enduro – Arazi ve Asfalt Motosikleti
Enduro’nun kelime anlamı dayanıklılıktır. Hem asfalt hemde yol olmayan yerlerde kullanıma uygundur. Oturuşu en rahat türlerden biridir ve görüşü açıktır. Tahmin ettiğiniz üzere yerden yüksektir. Bazı motorların sele yüksekliği 88-90 cm’e kadar çıkmaktadır. Ayakta kullanılmaya uygun olması gerektiği için kullanışlıdır.
Ağırlığı fazla olduğundan kısa boylulara tavsiye etmeyiz. Güvenlik donanımları üst seviyededir. Motor olarak beygir gücünden ziyada daha çok tork (dönme momenti) ağırlıklıdırlar. Yani Hızlanma ivmesi yüksektir. Doğasal etkenlere yani suya, çamura, darbeye dayanıklıdırlar. Sağına, soluna, arkasına takabileceğiniz çantalarla çok rahat uzun yolculuk yapabilirsiniz fakat artçınız için aynı şeyi söyleyemeyiz.
Zorlu yollarda sürüşler yapıldığı için sık sık bakım isteyen bir motordur. Enduroların motor hacmi 125cc`den başlayıp, 1000cc`ye kadar çıkabilir. Son süratleri ise 240 km/s`ye kadar ulaşabilir. sağlam motokroslarla uzun-mesafe touring motorlarının bir karışımıdır. Crosslar kadar kötü arazilerde yol gidemesede bozuk yollarda rahatlıkla gidebilir.
Örnek olarak; Safkan Endurolar – Yamaha’nın Xt serisi Kawasaki’nin Wr serisi
Yol Enduroları – Suzuki Vstorm, Bmw Gs Serisi, Ktm Adventure 1190, Yamaha Super Tenere, BMW R1200GS
3. Cruiser – Amerikan Uzun Yol Motosikleti / Chopper / Custom
Amerika’da ortaya çıkmıştır ve sonrasında zaman geçtikçe Dünya’ya yayılmıştır. Yüksek yakıt tüketimleri vardır ve uzun yol için oturşunuz itibari ile pek rahat edeceğiniz bir motor türü değildir.marka ve modele göre tork ve beygir gücü eğrisi değişkenlik gösterir.
Seri üretim halinde yani fabrikadan çıktığı gibi yollara dökülen motorlara cruiser motor diyoruz. Cruiserlar daha “makul” chopper’lardır. Bunların ön çatal açıları daha “normaldir” ve rahat sürüş için yaratılmışlardır.
Motosiklet Türleri nden Custom motorlar, cruiser motorların eklenip çıkarılarak sürücünün zevkine ve isteğine göre özelleştirerek kendine yaptırdığı motorlara verilen addır.
Chopper motorlar ise sürücünün motor daha yapım aşamasındayken yani fabrikadayken kendine göre yaptırdığı ve Dünya’da başka hiç kimsede bulunmayan yollardada çok nadir olarak görebileceğiniz motorlardandır. Kelimenin anlamı İngilizce’de ki chopping kesme biçme anlamından türemiştir. Bunlar, kendilerini uzun ön çatalları, geriye kaykılan oturma pozisyonu ve bol bol parlak kromajla belli ederler.
Ülkemizde genelde bu üç kavram aynı kefeye konur.
Bu motosiklet türünde tasarım ön plandadır. Motosikletinizi kendinize göre şekillendirmek istiyorsanız yine en uygun motor türüdür. Aynı zamanda aksesuar çeşitliliği de boldur. Viraj kabiletleri düşüktür. Fakat trafikteki saygısı gözle görülür derecededir.
Yere çok yakındır. Her tip kullanıcı rahatça sürebilir. Sürüşü rahattır. Fiyat skalası oldukça geniştir.
Örnek olarak; Kawasaki’nin Vulcan, Yamaha Dragstar, Harley Davidson, Indian
4. Racing Supersport – Yarış Motosikleti
Bu türler pist ve yarışmalar için üretilmiş fakat daha sonrasında kullanıcıya göre uyarlanmıştır. Motosiklet Türleri nden Oturuşu rahat değildir. Vücut ileriye doğru eğilir. Frenleme sistemi iyi çalışır.
Yakıt tüketiminiz yüksek performanstan dolayı oldukça fazladır. Hızlanma performansı üst seviyededir. Yani tecrübesiz sürücülerin kullanmamasını öneririz. 600cc-1000 cc arasında değişirler. Modifiye etmek için uygundurlar. Yüksek güç üretirler ve oldukça ağırdırlar. Yüksek devirli motorları vardır ve dönüşleri hızlıdır.
Örnek olarak; Yamaha R serisi, Honda Cbr serisi, BMW S1000RR, Ducati Panigale, Honda CBR1000
5. Street – Cadde Motosikleti
Adındanda anlaşıldığı gibi şehiriçi asfaltlarda kullanım için üretilmiştir. Pozisyon olarak yarış motoruna yakın fakat bi tık daha dik bir konuma sahiptir. Kısa mesafer kullanımına uygun olduğu için rüzgar önleyici etkisi azdır ve çıplak şase üzerinde olurlar.
Örnek olarak; Ducati ve Monster, Diavel serisi
6. Commuter – Ulaşım Motosikleti
Yüksek manevra kabiliyetli, düşük hızlı, iki nokta arasında en kolay ulaşım yoludur. Bunların yarı otomatik viteslilerine CUB denir.
Manevra kabileti yüksektir, düşük hızlıdır, iki nokta arasında en kolay ulaşım aracıdır. Boyutları ve silindir hacimleri oldukça küçüktür. Bundan dolayı yakıt tüketimleri oldukça düşüktür.
Motorları genelde tek bazen iki silindirli ve 250 cc altıdır. Kolay bir kullanımı vardır. Hafif ve dayanıklıdır. Parçalarıda ucuzdur. Gücü düşük olduğundan hız yapmanızda güçtür. Uzun yol içinde konforlu değillerdir. Fiyat skalası: 4000 – 25000
Örnek olarak; Honda CBF 150, Yamaha YBR 125, Honda Cb 125
7. Scooter – Küçük Tekerlekli Ulaşım Motosikleti
Motosiklet Türleri nden Commuter motor ile aynı mantığa sahiptir. Vites kavramı yoktur. Depo yerinden ve oturuş şeklinden dolayı hakimiyeti biraz farklıdır.
Şehir içinde oldukça pratik ve kullanışlıdırlar. Bakım maliyeti ve yakıtı düşüktür. Düşük güce sahiptir ve sarsıntılar tamamiyle hissedilir. 50cc ve 400cc arasındadır. Şehir içi ulaşım için idealdir. Çok çeşitli motor güçlerinde ve bütçelerde bulunabilir.
Örnek olarak; Vespa, Yamaha X City Scooter, Honda Beat, Yamaha Delight
8. Maxi Scooter
250cc ve üstü güce sahiptirler. Motosiklet Türleri nden Scooterlerın daha güçlü ve büyük olan modelleridir. Geniş bagaja ve geniş koltuğa sahiptirler. Bu nedenle uzun yol için idealdir.
Otomatik vitestir. Fakat yinede daha çok tecrübe gerektiren motorlardan biridir. Kötü yol koşullarına uygun değildir.
Örnek olarak; Suzuki’nin Burgman
9. Naked – Çıplak
Genelde supersport motor gücüne sahiptirler. Bunlardan farkı depo, far, akü kapağı hariç grenaj (karenaj; motorun sağ, sol alt kısımlarında bulunan aeorodinamik için tasarlanan pvc veya karbonfiberden üretilen motor kapağı) bulunmamaktadır.Yani çıplak bir görünüm yaratarak motora asi bir hava vermiş olursunuz.
Manevra kabiliyetleri yüksektir. Şehir içi kullanıma daha yatkındır. Kaza durumunda oluşabilecek arıza riski açık olduğundan artar. Yakıt tüketimleri yüksektir. Rüzgardan fazla etkilenirler. Bundan dolayı uzun yol için uygun değildir. Tüm sınıflar içerisinde en çok tercih edilen türdür. Araziye değil asfalta uygundur. Fiyatları 8000 – 50000 tl arasında değişir. Kullanımı kolaydır.
Örnek olarak; Ducati Monster, Yamaha Mt, Ducati Diavel
10. Cross (Moto cross)
Motosiklet Türleri nden Enduroyla karıştırılır. Farkı Cross motoru şehirde kullanamazsınız tamamiyle arazi kullanımı içindir.
Ulaşım aracı değillerdir. Fren sistemi ve amortisörleri özel olarak tasarlanmıştır. Arazi için hafiflik ve güç ön plana çıkarılmıştır. Bundan dolayı far, yan ayak, orta ayak, gösterge, sinyal bulundurmaz. Yani isteseniz de şehir içi kullanımda yasaktır.
Bu motosiklet türlerine spor veya hobi için kullanım sağlanır. Yerden yüksektir. Gövdesinde fazla parça yoktur. Lastikleri pütürlüdür. Sade ve sağlamdır.
Örnek olarak; Ktm’nin exc serisi
11. Dual Sport (Enduro) Motorlar
Bu motorlar, sağlam motokroslarla uzun-mesafe touring motorlarının bir karışımıdır.
Uzun amortisörleri ve dik oturma pozisyonlarıyla kendilerini belli ederler.
12. Supermotolar
Süpermotolar, yarış ve toz yollarda yarışan araçlara benzerler. Uzun amortisörleri ve asfalta uygun lastikleri vardır.
Örnek olarak; Yamaha TW200
13. Cub Motosiklet Modelleri için Tıklayınız.
14. Adventure Motosiklet Modelleri için Tıklayınız.
Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır? Yazımıza Göz Atınız!
Bir yorum
Pingback: A2 Ehliyet ile Hangi Motosikletler Kullanılır?