Motosiklet Ehliyeti Nedir?
Motosiklet, karayollarında bulunan iki, üç ve dört tekerlekli motorlu araçlara verilen isimdir. Bu araçları kullanabilmek için sürücü kurslarından alınmış olan sürücü belgesine ihtiyaç vardır. Motosiklet kullanmak için ilk kez ehliyet alabilir ya da almış olduğunuz ehliyet sınıfını büyütebilirsiniz.
Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?
Direksiyon ve teorik eğitimi sürücü kurslarından aldıktan sonra milli eğitim bakanlığının düzenlediği sınava belirli tarihlerlerde hem yazılı hem uygulamalı katılım göstererek Motosiklet ehliyeti sahibi olunur.
Motosiklet Ehliyeti Sınıfları ve Açıklamaları için Tıklayınız.
Teorik sınavlar nasıl yapılır?
Teorik sınav yazılıdır. ilk yardım, trafik, araç tekniği konularından toplamda 50 soruyla sorumlu tutulurlar. 100 puan üzerinden değerlendirilir. En az 70 puan alan kişi başarılı sayılır. Yani 35 soruya doğru cevap vermeniz gerekiyor. Sürücü adayları 12 ilkyardım, 9 araç tekniği, 23 trafik bilgisi ve 6 trafik adabı sorularına doğru cevap verebilmeliler. Motosiklet ehliyeti yazılı ve e-sınavında yanlışlar doğruyu götürmüyor.
A1 Ehliyeti Hangi Motorları Kullanır?
Motosiklet ehliyeti direksiyon sınavı ise kayıtlı olduğu sürücü kursuında eğitimini almış ve teorik sınavdan başarılı bir şekilde geçmiş olan sürücü adaylarının gireceği sınavdır. Direksiyon sınavı iki aşamalıdır. Aynı tarihte hem özel parkurda hem de trafik akışının olduğu güzergahlarda motosiklet kullanacaklardır. Sürücü adayları sınav yönetmeliği tarafından belirlendiği gibi özel parkurda bulunan engelleri başarılı bir şekilde aşması istenir.
A2 Ehliyeti Hangi Motorları Kullanır?
Direksiyon sınavı nasıl yapılır?
Direksiyon sınavı 35 dakikadır. 5 dakikalık özel parkuru başarılıyla geçen adaylar 30 dakika gibi bir sürede trafik akışının olduğu güzergahta motosiklet kullanacaklardır. Her iki etabı da istenen kriterlerde geçen kursiyerler başarılı bir şekilde ehliyet almaya hak kazanırlar. Direksiyon sınav sonuçları sürücü kursları aracılığıyla aynı gün veya bir sonraki gün sınava giren sürücü adaylarına bildirilir.
Motosiklet Ehliyeti için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Motosiklet ehliyeti eğitimleri genellikle sürücü adaylarının gireceği sınav parkurunda verilmektedir. Hem teorik hem de direksiyon derslerine devam zorunluluğu bulunmaktadır.
Teorik ve direksiyon sınavlarından başarılı olanlar il ve ilçe müdürlüklerinden sürücü sertifikalarını almaları gerekmektedir. Gerekli olan evrakları topladıktan sonra sertifikalarıyla beraber nüfus müdürlüklerinden başvurularını yapabilirler.
Elektrikli Bisiklete Elektrikli Motosiklete Ehliyet Ruhsat Plaka Gerekir mi?
Başvuru yaptıktan sonra Motosiklet ehliyeti hazırlanır. Ptt Kargo ile belirtilen adrese gönderimi sağlanır. Bulunulan konuma göre ehliyetin elinize ulaşma süresi ortalama 15 gündür. Bu süre içerisinde motor kullanabilmeniz için nüfus müdürlüğünden tarafınıza geçici sürüş belgesi teslim edilir. Belgenin geçerlilik süresi 15 gündür.
2019 Motosiklet Ehliyeti Kurs Ücreti ve Vergi Ücreti Ne Kadar?
Merak Edilenler
- Motor ehliyetiniz olmadan motor satın alabilir veya satışa sunabilirsiniz. Konuyla alakalı herhangi yasal olmayan bir durum yoktur.
- Motor ehliyeti alırken sürücü kursuna kurs ücreti, ehliyet sınav ücreti, direksiyon sınav ücreti, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ödenmeniz gerekmektedir.
- Ehliyet sınavları ikamet ettiğiniz il ve ilçedeki trafik komisyonu tarafından belirlenir.
- B sınıfı ehliyetiniz varsa ortalama 2 ay içinde motor ehliyeti sahibi olabilirsiniz. Fakat ehliyet sahibi değilseniz bu süre ortalama 4-5 ay sürebiliyor.
- İlk defa ehliyet alacak adaylara Trafik Bilgisi, Araç Tekniği ve İlkyardım dersleri teorik olarak verilir. Var olan Motorsiklet ehliyetini yükseltmek isteyenlere sadece direksiyon eğitimi verilmesi gerekir.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSU YÖNETMELİĞİ
Motor Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?
Motosiklet sınavı süresi 35 dakikadır. Üç bölümden oluşur. Temelde 6 parkurdan oluşmaktadır. İlk 5 dakikalık bölümde ise motosiklet ön bilgisi sorgulanacak.
Sorgulanan Teknik Bilgiler;
- Lastiklerin havalarının yeterli olup olmadığını gözle veya ayakla kontrol edilecek
- Akünün yerini gösterecek.
- Yağ göstergesini gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek.
- Hararet göstergesini (varsa) gösterecek, hangi durumda tehlike ifade ettiğini bilecek.
- Yakıt göstergesinin yerini gösterecek.
- Uzun/kısa far veya korna kumandalarını gösterecek.
- Sinyal kumandalarını gösterecek, sinyal lambalarını çalıştıracak.
- Ön veya arka freni gösterecek.
- Debriyaj (Otomatik vitesli araçlar hariç) veya gazı gösterecek.
- Vitesi gösterecekr ve aracın kaç vitesli olduğunu bilecek (Otomatik vitesli araçlar hariç)
- Aracı çalıştırıp stop ettirecek.
- Aracı yan ayak veya orta sehpa üzerinde sabitleyecek.
SORULAR
1- Debriyaj pedalını gösterir misiniz? (Otomatik vitesliler hariç)
2- Fren pedallarını gösterebilir misiniz?
3- Aracın akü ve sinyal göstergelerini gösterebilir misiniz?
4- Araçın yağ göstergesini gösterebir misiniz?
5- Motosikleti çalıştırıp stop edebilir misiniz?
6- Lastiklerin havalarını kontrol eder misiniz?
7- Hararet göstergesini gösterebilr misiniz?
8- Yakıt göstergesini gösterebilir misiniz?
9- Araçı çalıştırıp stop ettirebilir misiniz?
10- Araçın vitesini gösterip, kaç vitesli olduğunu söyleyebilir misiniz?
11- Uzun/Kısa far ve korna kumandalarını gösterebilir misiniz?
12- Aracı yan ayak veya orta sehpa üzerine alabilir misiniz?
Alkolden El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?
Motosiklet Direksiyon Sınavı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akan trafiğe çıkmadan önce dubalar arası geçiş (slalom), sekiz çizme, 20 metre sarı çizgiden düz geçiş, 30 metre hızlanma ve panik (ani) fren, engelden kaçış uygulaması bulunmaktadır. Parkurda yapılacak bir hata kişinin başarısız sayılmasına neden olur. Parkurda 8 koni ve 8 metrelik dar uzun bir platformdan oluşan istasyonlar vardır. Mesela kişi arasından geçmesi gereken konilere çarparsa ya da geçmesi gereken platformun dışına çıkarsa başarısız olur. Ayrıca titreme ya da denge kayıpları da kişinin başarısız sayılmasına neden olabilir. Bu bölümde kalkışta 2 kez stop ettirme, motordan düşmek, dubalara çarpma veya hakimiyet sağlayamama gibi durumlardan herhangi biri olmazsa ve kişi bu stasyonları belirlenen şekilde geçtiği takdirde üçüncü bölüme geçilir ve akan trafiğe çıkılır.
Sürücü adayından önce 8 koninin arasından slalom yaparak geçmesi istenir. Ardından farklı 2 koninin arasından 8 çizecek şekilde geçmesi ve ince dar platformu düşmeden tamamlaması istenir.
Sınavda puan sistemi yoktur. Sürücünün parkuru kusursuz geçmesi beklenir.
Sınavlarda kişi sınav komisyonunun belirlediği vitesli bir motosiklet ile parkura çıkar. Motosikletini seçme ya da değiştirme şansı yoktur. Kişi sınavda başarısız olursa tekrar harç yatırıp sınava girebilir. Aday 4 kez bu sınava girebilir.
MOTOSİKLET EHLİYETİYLE İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN GÖZ ATIN!
Güncellendi.
9 yorumlar
Pingback: A - A1 - A2 Ehliyet ile Hangi Motosikletler Kullanılır? | Motosiklet Ehliyeti
Pingback: Alkolden El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır?
Pingback: Motosiklet Ehliyeti için Gerekli Evraklar? | Motosiklet Ehliyeti
Pingback: 2019 Motosiklet Ehliyeti Kurs Ücreti ve Vergi Ücreti Nekadar?
Pingback: Motosiklete Emniyet Şeridi Serbest mi? 2019
Pingback: Gülçin Söğüt Kanser Hastalarına Destek için Yollarda
Pingback: Motosiklet Kask Çeşitleri
Pingback: Motosiklet Muayenesi 2019
Pingback: Motosiklete Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler