Emniyet Şerit Cezası Ne Kadar?
2020 yılına girmemizle en çok sorulan soru olan emniyet şerit cezası ne kadar siz sürücüler için açıkladık, 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu kapsamında trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeridini kullanan sürücülere kesilen idari para cezasıdır.
2020 Yılına Girdikten Sonra Yeni yapılan değişiklikle birlikte artık emniyet şeridini ihlal eden Motosiklet sürücüleri ödeyecekleri ceza miktarları artırıldı. Trafik ceza kanunda emniyet şeridi kullanımıyla ilgili yeni madde eklendi ve ceza miktarları kanunen belirlendi! İşte alt kısımdan 2020 ceza miktarlarını öğrenebilirsiniz. 15.01.2020 Tarihinden Güncellendi.,
Yamaha Fiyat Listesi İçin B
Emniyet şeridi ihlali itiraz;
10. Maddesinin 3/b fıkrasında
“…Tebligat işlemlerine on iş günü içinde başlanılır. Tutanağın birinci nüshası Mazbatalı Tebligat Zarfı (Ek–6) içine konularak, Karayolları Trafik Kanununun 116 ncı maddesi hükümleri uyarınca araç sahibine, sahibi birden fazla ise tescil kaydının ilk sırasındaki sahibine posta yoluyla tebligat yapılır. Yapılan tebligatta idarî para cezasına ilişkin idarî yaptırım kararına karşı, kararın tebliğ veya tefhimi tarihinden itibaren Kabahatler Kanununun ilgili maddelerinde belirtilen süre ve şartlar doğrultusunda yetkili sulh ceza mahkemesine başvurulabileceği ve bu süre içerisinde başvurunun yapılmamış olması halinde, idarî yaptırım kararının kesinleşeceği belirtilir….”
Hükmünün yer aldığı buna göre, kesilmiş olan trafik cezaları tarafınıza 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmek zorundadır. Aksi takdirde kesilmiş olan trafik cezasına itiraz hakkınız doğacaktır.
Trafikte geçiş üstünlüğü;
Geçiş üstünlüğü, 2918 sayılı Trafik Kanunu’nda, “Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarıdır.” şeklinde tanımlanmıştır. Kanunda, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar öncelik sırasına göre şu şekilde tanımlanmıştır:
a) Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar,
b) İtfaiye araçları,
c) Hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları,
d) Bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar,
e) Afet ve acil durum hâllerinde afet ve acil durum hizmetlerinde görevli bulunan araçlar,
f) Koruma ile görevli ve korunan araçlar.
Bu araçlar görev halindeyken geçiş üstünlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, duyulur ve görünür geçiş üstünlüğü işaretini vermek şartıyla kullanılır. Bunların
birbirleriyle karşılaşmalarında birinin diğerine göre geçiş üstünlüğü yukarıda yazılı sıraya göredir. Zorunluluk olmadığı hallerde geçiş üstünlüğünü kullanmak yasaktır.
Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara nasıl yol verilir?
2918 sayılı Trafik Kanunu’nda, geçiş üstünlüğüne sahip araçlara nasıl yol verileceğine ilişkin özel bir yöntem ve yaklaşım sunulmadığı halde, geçilmek istenen araçların sürücülerinin, “geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür işaretini alınca, bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak” zorunda oldukları belirtilmiştir. Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermede kullanılan yaygın yöntemler aşağıdaki gibidir:
a) Tek şeritli veya iki aracın yan yana gelemeyeceği genişlikteki yollarda yolun durumunu göz önünde bulundurarak, hızınızı mümkün olduğunca yükseltin. Gördüğünüz en uygun yere, geçiş üstünlüğü olan aracın rahatça geçebileceği şekilde sokulun.
b) Tek şeritli çift yönlü yollarda geçiş üstünlüğü olan araçla aranızda birkaç araç varsa, hızınızı yükseltin. Mümkün olduğunca sağa yanaşın, gerekiyorsa durun. Asla karşı şeride geçip yol vermeye çalışmayın. Bu, acil durum aracının işidir.
c) Çok şeritli, emniyet şeridi olmayan yollarda acil durum araçları böyle durumlarda genelde sağ şeridi kullanmak isterler. Bu yüzden; sol şeritteyseniz; iyice yavaşlayın, gerekiyorsa durarak sağ şeritteki araçların girebileceği boşluğu bırakın. Sağ şeritteyseniz, sol şeritteki araçların açtığı boşluklara girin.
Sol şeritte boşluk yoksa mümkün olduğunca sola yanaşın.
d) Çok şeritli ve emniyet şeridi olan yollarda acil durum aracı emniyet şeridini kullanır. Emniyet şeridinin daraldığı yerlerde, acil durum aracının konumunu gözleyin. Geçmesini kolaylaştırıcı imkânlar sağlayın.
e) Kavşaklarda her zaman acil durum araçlarına öncelik tanıyın. Kavşak içinde yol vermeniz gerekirse, önce dönüşünüzü tamamlayın, sonra yol verin. Böylece trafik tıkanmaz. Trafik ışıklarında dururken yol vermeniz gerekirse, ışık ihlali yapın. Işık ihlali yaparken, dörtlülerinizi yakın, bağlı yolları kontrol edin, gerekiyorsa selektör ve kornayla diğer sürücüleri uyarın. Yol vermek amacıyla ışık ihlali yaptığınız için ceza kesilirse, ilgili emniyet müdürlüğüne dilekçe yazın.
EDS cezası ne kadar 2020?
2020 yılı için belirlenmiş ceza miktarları aşağıdaki gibidir ;
46 2f cezası nedir?Emniyet Şerit Cezası 2020 |
|
Ceza Kodu | 46 2f |
Trafik kazası, arıza hâlleri, acil yardım, kurtarma, kar mücadelesi, kaza incelemesi, genel güvenlik ve asayişin sağlanması gibi durumlar dışında emniyet şeritlerini ve banketleri kullanmamak: | |
Trafik cezası faizi en fazla ne kadar?Ceza Miktarı: |
1228 TL |
*%25 indirimli hali: | 921 TL |
Ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse. |
Emniyet Şeridi İhlallerinde EDS Sistemi – Emniyet Şeridi İhlal Tespit Sistemi
Trafik Polislerinin denetimleri sonucunda İstanbul’da emniyet şeridi ihlali yapan sürücü sayısı yükseldi ve sürücülere cezai işlem uygulandı. Bunun yanında elektronik denetleme sistemleri de aynı şekilde trafik ekiplerinin olmadığı yerlerde şerit ihlallerini plaka üzerinden takip ederek trafik cezasına dönüştürülüyor.
Trafikte seyir halinde oluşabilecek acil durumlarda ulaşımın aksamadan devam edebilmesi için ayrılmış olan emniyet şeridinin zorunlu haller haricinde kullanılmaması, can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için anayollar üzerindeki emniyet şeritlerinde seyir eden araçların tespit edilmesine yönelik bir sistemdir.
Trafik Kural İhlalleri
En sık ihlal edilen trafik kuralları şu şekilde sıralanabilir:
- Emniyet kemeri takmamak.
- Alkollü olarak araç kullanmak.
- Yaya geçitlerinde yayaların geçiş önceliği hakkını gasp etmek.
- Kırmızı ışıkta geçmek veya trafik işaretleri uymamak.
- Aşırı hız yapmak ve hız limitlerine uymamak.
- Hatalı sollama.
- Sinyal vermeden dönüş veya şerit değiştirme.
- Seyir esnasında cep telefonu ile konuşmak.
- Geçiş önceliği kurallarına uymamak.
- Öndeki aracı yakın takip, takip mesafesine uymamak.
Motosiklet Kullanıcıları Şerit İhlali Yapmayı Alışkanlık Haline Getirdiler
Bugün birçok Motosiklet sürücüsü emniyet şeridini kullanmaktadır. Güvenlik şeridinin sadece Ambulans, İtfaiye, Polis veya acil durumlar için kullanılır. Oysaki durum bundan ibaret değil. Trafikteki düzene uyan milyonlara nazaran güvenlik şeridini kullanan sürücüler diğer sürücülerin hakkını gasp etmektedir. Bu açıdan bakıldığında bu ihlali iki yönlü olarak düşünürsek kişinin hem devlete hem de diğer bireylere karşı suç işlediğini söylemek doğru olacaktır. Bu durumda trafikte adalet duygusu sarsılmakta ve birçok sürücü trafikte saatlerce beklemesine rağmen bazı araç sürücülerinin güvenlik şeridini kullanarak avantaj sağlaması trafikte tahammülsüzlüğe neden olmaktadır.
Emniyet şeridi ihlali cezası nereye ödenir?
Ceza ödeme işlemleri vergi dairesi yada Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinde yapacağınız ödemeleri kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapabilirsiniz.
Emniyet şeridi ihlali cezası sorgulama
Ceza sorgulama işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı, E-devlet ve Emniyet Genel Müdürlüğü internet siteleri üzerinden yapabilirsiniz.
Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?
Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiş olduğundan, o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılır. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.
Trafik Cezalarında İndirim İmkânı
Trafik cezalarını 15 gün içerisinde öderseniz %25 indirimli olarak ödeyebilirsiniz.
Trafik Cezası Ödemek İçin Tıklayınız.Yamaha Fiyat Listesi İçin Buraya Tıklayınız.